Facilitare… altfel 1


Deseori, ca şi trainer, am fost solicitat pentru a facilita diverse evenimente (despre diferenţa dintre facilitare şi training am mai scris aici), însă au existat şi cazuri deosebite, care au avut nevoie de metodologii mai speciale, altfel faţă de ce înseamnă facilitarea  obişnuită.

Cum facilitezi o pauză de cafea?

Una din aceste sarcini mai deosebite a fost facilitarea unei pauze de cafea. La întâlnirea de coordonare a reprezentanţilor sectorului ONG european cu ocazia desemnării anului 2011 ca anul european al voluntariatului, în 17 decembrie la Bruxelles, trebuia împreună cu alte două colege să facilităm o sesiune de networking pentru cei 100 de partiipanţi. Deşi obiectivele erau clare (oamenii trebuiau să se cunoască între ei şi să găsească cât mai mulţi parteneri pentru proiecte viitoare), timpul alocat sesiunii noastre a dispărut în mod miraculos după discursurile demintarilor europeni aflaţi la eveniment. Singurul moment în care mai puteam face ceva era pauza de cafea (20 de minute). Cum lumea era deja obosită, nici nu putea fi vorba anulării pazei de cafea pentru exerciţiile pe care le aveamm noi pregătite.

Aşa că am făcut ceea ce ştiam mai bine: am fost creativi! am decis să folosim unul din exerciţiile pe care le aveam pregătite, o variantă de Human Bingo, pe care l-am adaptat nevoilor noastre. Am creat o listă de 4 taskuri relevante obiectivelor (găseşte 4 persoane care fac parte dintr-un ONG cu aceeaşi misiune ca tine, identifică 3 noi idei de proect şi parteneri posbili etc), totul desfăşurat ăn timpul pauzei de cafea, pe care am mărit-o la 30 de minute.

Participanţii au fost relaxaţi şi atmosfera a devenit foarte amicală, s-au născut zeci de idei de proiecte, din care multe au fost puse în practică, participanţii au cunoscut posibili parteneri şi lumea a uitat de oboseală şi alte frustrări… toate acestea într-o pauză de cafea. Reprezentanţii Parlamentului European au conchis că sesiunea “pauza de cafea” a adus mult mai multe rezultate decât toate celelalte sesiuni la un loc.

Facilitează poza de grup!

În 5-7 mai 2010 am făcut parte din echipa de facilitatori ai întâlnirii HELP Student Network, reţeaua de organizaţii nonguvernamentale care au organizat proiecte pentru promovarea unei vieţi fără fumat (100 de participanţi). Conduceam o sesiune plenară, la finalul unei zile foarte lungi, o sesiune despre prezentarea rezultatelor întâlnirii, când am fost anunţat că primisem tricourile evenimentului şi avem fotografi ca să facem poza de grup… ACUM. Fotografii erau şi eu destul de plictisiţi şi când am văzut că cereau doar poze de grup cu toţi tinerii stând drept în faţa camerei, am ştiut că trebuie să iau atitudine.

Am luat microfonul, am ales o melodie potrivită unui shooting (Madonna – Vogue), m-am asigurat că se aude suficient de tare în sală şi am început să ne jucăm:) puţină animaţie nu a stricat niciodată nimănui. Am reuşit să surprind în mod plăcut sala şi am ajuns să avem nişte poze mult mai potrivite unui grup de tineri.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Facilitare… altfel